PUT DOBROTE – FRA MIRO BABIĆ MEĐU KENIJCIMA

 

***
 
Čitava priča o najmlađem hrvatskom misionaru i sirotištu Mali dom započela je slučajnim susretom na  kavi. I kao u svakoj dobroj priči, završila se filmski. Budući da je autorica scenarija za dokumentarni film Put dobrote-Fra Miro Babić među Kenijcima, politička novinarka Anita Malenica, logično je da ju je nadahnuo dokumentarac o Juliji Timošenko.
– Pomislila sam da je to način na koji možemo pomoći fra Miru Babiću i ljudima u Subukiji. Zamolila sam Sedlara da bude redatelj, ja sam scenaristica dok je snimatelj sjajni Mario Kokotović.
Za samo dva mjeseca organizirana je premijera filma u Histrionskom domu te aukcija 10 slika i grafika istaknutih hrvatskih umjetnika (D. Popovića, D. Cvek, V. Jordan, V. Kuliš, J. Vaništa, Z. Lončarić i M. Vejzović). Prikupljen je tada značajan iznos za obnovu škole, kao i za dva dana na projekciji u Širokom Brijegu, i prodajom DVD-a u širokobriješkoj crkvi.
Filmska ekipa tijekom 10-dnevnog snimanja u Subukiji pratila je sve aktivnosti u Župi i iz više od 10 sati materijala nastao je 35-minutni film Put dobrote koji je ime dobio po blatnjavim i skliskim seoskim putevima. Kasnije je film preveden na još četiri svjetska jezika.
Uz pomoć Zajednice žena Katarina Zrinski i dubrovačkog Napretka, organizirano je 20-tak novih projekcija dokumentarnog filma diljem Hrvatske, od Dubrovnika, Prološca, Splita, Šibenika, Umaga, Gospića, Đakova, Osijeka, Slavonskog Broda, preko Koprivnice, Siska, Varaždina sve do ponovne projekcije u Zagrebu u zgradi INA-e u Šubićevoj.  Napisala Anita Malenica
Ekipa filma Put dobrote s fra Mirom Babićem
Fra Miro na projekciji filma u Histrionskom domu u Zagrebu u prosincu 2011.
Projekcija filma u Širokom Brijegu u BiH, prosinac 2011.
Umag, prosinac 2012.
Osijek, rujan 2013.
Projekcija Puta dobrote u zgradi INA-e u Šubićevoj ulici u Zagrebu, prosinac 2012.

Uz sve prikupljene donacije u novcu, kroz projekt Put dobrote, Health centru u Subukiji tvrtka Belupo donirala je 150 kilograma potrebnih lijekova.

Donacija u lijekovima tvrtke Belupo misijskom zdravstvenom centru u srpnju 2011.

 

Podijeli, javi i drugima!

Tags