KRŠTENJE HRVATICE U AFRICI

Tri dana prije Uskrsa, na Veliki četvrtak, ovdje u Keniji dogodila se užasna tragedija. Izgubljeno je 148 mladih života. U terorističkom napadu islamističke skupine Al-Shabaab ubijeni su studenti. Bili su napadnuti u studentskom kampusu u zoru dok su još spavali. Njihov jedini ”grijeh” bio je što su bili kršćani. 

Na Veliku subotu, u noći uskrsnuća, u franjevačkoj misiji u Keniji, udaljenoj oko 8 sati vožnje od mjesta ovog strašnog zločina, naš misionar fra Miro Babić, po prvi put otkako služi u Africi, u kršćanstvo je uveo jednog bijelca – studenticu iz Hrvatske. 

 Volonterku Malog doma koja je ovdje stigla prije 3 mjeseca, otvorenog srca i sa željom dati svoj mali ljudski doprinos, pomoći odbačenoj djeci, onima kojima život na početku baš i nije dao realnu šansu za dostojanstven život. No ovdje u divljini Afrike, Maja je pronašla još nešto – vjeru među onima koji žive na ljudskom rubu, s kojima je došla dijeliti svakodnevni život. 

”Afrika nije samo mjesto siromaštva i patnje, često zaboravljeno i namjerno ignorirano, u Africi se vjera nezaustavljivo rađa poput najjačeg izvora i raste neustrašivo na ovom teškom terenu”, kaže fra Miro koji je u istoj noći pod svjetlima uskršnjih svijeća krstio Maju iz Hrvatske, djevojčicu Mary iz Malog doma i još desetak djece iz sela.  

Svi zajedno molili smo da svjetlom uskrsnuća bude obasjana svaka duša iz Garisse koja je kao žrtva vjerskog terorizma zaustavljena u svom mladom životu. 

Početak obreda Velike subote ispred crkve
Unošenje Kristovog svjetla u crkvu
Molitva u tišini
Djeca iz Malog doma
Svjetlo Kristovo
Fra Miro Babić na misi uz svjetlost svijeća i fenjera te jednom baterijom kojom osvjetljava misna čitanja na svahiliju

Maja Maksić dobila je krsno ime Maria, a zamolili smo je da s vama podijeli dojmove primanja sakramenata u Africi… 

”Moje afričko iskustvo dobilo je konačnu krunu ove subote. Prije dolaska u ovu magičnu zemlju nisam mogla niti u najluđim snovima predvidjeti što ću sve doživjeti, naučiti, vidjeti, okusiti, koje ljude ću upoznati ili kako ću se osjećati. Nakon tri mjeseca provedenih daleko od uobičajene svakodnevice mogu reći da je ovo bio period u kojem sam doživjela neke od najljepših trenutaka u svom životu. 

Ukoliko, kao i ja, dođete u Keniju i Mali dom otvorenog srca događat će vam se čarobne stvari. Ono čemu sam se neočekivano veselila svaki tjedan bile su nedjeljne mise. Bezuvjetna  ljubav, iskrena sreća, glasna pjesma i ples djece toliko su puta razgalili moje srce da sam se više puta našla u situaciji kako plačem usred Crkve prepune nasmijanih ljudi. Moj plač bio je miks sreće, ushićenja, spoznaje, suosjećanja i divljenja. U bliskom kontaktu sa stvarnošću afričkih ljudi moja percepcija života i prioriteta promijenila je svoje lice. U meni se nešto počelo mijenjati. Srce bilo je ispunjeno i sretno svakim danom sve više. Kao da sam pronašla komadić koji je nedostajao. Vjeru.  

Na Veliku subotu od jutra kao da sam imala leptiriće u trbuhu i lagano lebdila nekoliko centimetara nad zemljom. Bila sam u potpunosti spremna za novi početak. Neki životni trenuci nikada ne izblijede iz sjećanja. Kakva božanstvena noć. Intimna atmosfera u crkvi St. Jude, ognjište, svijeće, tiha pjesma, mirnoća, sreća… a vani je lagano počela padati kiša…toliko dugo očekivana kiša poslana baš na današnji dan da ulije nadu i život. Magično. U prvom redu do oltara desetak afričkih mališana i ja…spremni za primanje sakramenata. Misa fra Mire bila je divna kao i uvijek… Prekrasno. Posebno. Čisto. Osmijeh mi se nije skidao s lica. Uživala sam svaki djelić sekunde. Dok sam primala svoja tri sakramenta tik iza mene stajala je naša kuharica Ruth, moja draga prijateljica, a od sada i moja kuma. Toliko sam sretna što je Bog spojio Ruth i mene jer me od sada zauvijek veže neraskidiva duhovna veza s ovom predivnom zemljom. U potpunosti sam blagoslovljena što sam koračala Afrikom. Nema dvojbe, sada mi je jasno zašto sam ovdje došla. Sve je to bilo Njegovo djelo.”  Maja Maria Maksić

Posveta krsne vode
Krštenje djevojčice Mary iz Malog doma

Krštenje Maje Maksić

Maja je dobila krsno ime Maria

Filmić s Majinog krštenja

***

Maja s volonterkom Mihaelom i kumom Ruth

Podijeli, javi i drugima!